Fruitáriánus étrend
2014. január 09. írta: KreatEve

Fruitáriánus étrend

Mindennap újat tanul az ember. Ma véletlenül belebotlottam egy cikkbe, amiben egy fruitáriánus beszél a nyers étrend előnyeiről.

Mielőtt azonban ebbe belemennék, tegnap érdekes dolgot tapasztaltam.

Mindig túl alacsony a vérnyomásom, ezért kávét kávéval ihatok és semmi bajom. Viszont két napja igen magas volt, fülcsengés, színes kígyókat láttam (nem, nem szedek semmit :) ), gyenge voltam érezhetően, el tudom képzelni, milyen lehet, amikor az ember érzi, hogy mindjárt agyvérzést kap. Közben olvasgattam, mivel kivételesen ásványvizet és nem csapvizet ittam (rengeteg savanyúra citromozott csapvizet iszok, télen egészséges maradok, nyáron egyetlen szúnyog sem csípett meg).
Kiderült, hogy az ásványvíz húzta fel a vérnyomásomat, a nátrium miatt, ami érszűkületet okoz. Mivel jó ideje alig sózok, még a só hatását is azonnal megérzem.

Emellett az ásványvíz a vese kövesedésére tesz hajlamossá, úgyhogy maradok a klóros csapvíznél.

Visszatérve a nyers diétára:

MichaelNapaValley

A weboldal szerint:

Michael Arnstein, gyümölcskedvelő atléta a 15 mérföldes munkába való ingázást nem autóval, busszal vagy vonattal oldja meg, hanem futva. Fut az irodába, kocog a környező házak között és végül a new york-i Central Parkon át, ahol csak azért áll meg, hogy gyümölcsöt egyen. Mielőtt elkezdené a távot, körülbelül 15 narancsot fogyaszt el. A nap végére 6000 kalóriát eszik meg, étrendje elsősorban nyers zöldségekből és gyümölcsökből, elsősorban gyümölcsökből áll.”

Nyers étrendjének hála Arnstein úgy érzi, mintha “szinte emberfeletti” erő költözött volna belé, ami minden nap megnyilvánul egyre javuló futásidejében és látása élesedésében.

A nyers élelmiszerek felé fordult, amikor már semmi más nem használt

“Kipróbáltam mindent a vitamin boltokban”- mondja Arnstein egy CNN interjúban Dr. Sanjay Guptanak. ”Kipróbáltam minden étrendkiegészítőt, nagy fehérjetartalmú étrendet, kipróbáltam mindent.” Hozzáteszi, hogy csak a nyers ételek, zöldségek fogyasztása “teljesen átalakított, mint embert.”

Házában négy hűtőszekrényt tart és bevásárlásait nagykerekben végzi. Véleménye szerint: “sokat eszem, mint a legtöbb állat a természetben.” Mégis, egészséges életmódja párosulva a sok testmozgással képessé teszi őt arra, hogy súlyát kordában tartsa. Büszke arra, hogy mindössze 3-5% testzsír van a testén és hogy ő a hetedik leggyorsabb amerikai futó 100 mérföldön.

A nyers étrend további előnyei

Arnstein, saját YouTube-csatornáján azt is állítja, hogy a nyers étrendnek egy sor más egészségügyi hatása is van rá.

Javuló látás

Látása “figyelemreméltóan javult” miután áttért a nyers étrendre. Megjegyzi, hogy minden lényegesen élesebbnek látszik.

Jobb bőrminőség

Arnstein azt mondja, hogy soha nem száraz a bőre és sosem csipás a szeme amikor felébred.

Jobb energiaszint

“Érzem hogy élek, energikus vagyok” -mondja. A nyers élelmiszerek nem csupán “mentális világosságot” adtak, de abban is segítettek, hogy maratoni ideje javuljon.

Erősebb immunrendszer

Azt mondja, hogy: “sosem leszek beteg, nem sérülök le”. Elmagyarázza, hogy még 100 mérföld lefutása után is frissnek érzi magát, teste sosem sérül le.

Arnstein mindenkit sürget arra, hogy próbálja ki a nyers étrendet, még ha csak mindösszesen két hétig tart is az. Ez alatt az idő alatt- de lehet, hogy nem is kell hozzá két hét- az emberek meg fogják tapasztalni annak a diétának az előnyeit, amit ő csak “józan ész” diétának hív.

Források:

https://www.youtube.com/user/TheFruitarian

Én húst hússal eszek, de megpróbálom heti egyszerire lecsökkenteni a húsnapot.

A legtöbb betegség oka szervezetünk elsavasodása, melyet a helytelen táplálkozás, a mozgás hiánya és a mindennapi stressz okoz. A lúgosító étrendre átállva eltűnnek korábbi panaszaink, és helyettük jó közérzet, fiatalos lendület és életerő köszönt ránk.

http://www.lugositoetelek.com/

Utánanéztem, milyen is a nyers étrend. http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/61008-tenyek-es-tevhitek-a-nyers-etkezesrol.html

„Ne öld le az eledelt, mely szádba kerül. Mert ha élő táplálékot eszel, úgy ez életet lehel beléd, ám ha megölöd eledeled, a holt táplálék téged is megöl. Mert élet csak az életből ered, és a halál mindig a halálból jön. Mert minden, mi eledeleteket megöli, testeteket is megöli.”  (Edmond Bordeaux Székely: Az esszénus béke evangéliuma)

1. A szervezetnek szüksége van meleg, főtt ételre Sokan kapásból azzal utasítják el a kizárólag nyers növényekből és magvakból álló étrendet, hogy a testünk a meleg étel, legalábbis a napi egyszeri meleg étkezés feldolgozásához van hozzászokva. Meglehet, hogy megszoktuk a főtt ételt és először furcsának hat egy-két csupa nyers alapanyagból készült élő étel, de ehhez is hozzá lehet szokni, egyéntől függően. Az azonban tévhit, hogy kivétel nélkül szükségünk van minden nap meleg ételre. Ez nem feltétlenül, nem mindenkire és nem mindig igaz.

Régóta tartja magát az a vélekedés, hogy csak a megfelelően előkészített ételt tudjuk megemészteni, ezért van szükség az élelmiszerek főzésére, párolására stb. Ez egyszerűen nem így van. Ellenkezőleg,  a szervezetet éppen hogy kevésbé terheli meg a nyers étel, hiszen a megemésztéséhez nem kell hozzá felhasználnunk a saját enzimjeinket, mivel az élő ételekben még rengeteg enzim van. Csak a nyers vagy minimális mértékben hőkezelt ételek tartalmazzák az enzimek eredeti mennyiségét, ami szükséges az adott táplálék emésztéséhez.

Bizonyos esetekben viszont valóban előfordulhat puffadás és emésztési zavarok – egyes emberek emésztőrendszere nehezebben emészti meg például az olajos magvakat vagy a nyers zöldséget. Ennek néha egyszerűen csupán az az oka, hogy a test még nem szokott hozzá ezekhez a táplálékokhoz, illetve a sok élő étel egyfajta tisztulást indít be, ami a méregtelenítés tüneteivel járhat. Ha tartósan ezt az életmódot választjuk, esetleg egy böjttel segítjük a természetes folyamatokat, a tünetek megszűnnek.

2.  Nyers étellel nem lehet jóllakni Az élő ételek valóban nem laktatnak abban az értelemben, mint a hagyományos főtt-sült fogások, de ez sokkal inkább úgy jelentkezik, hogy nem terhelik le olyan mértékben a gyomrot és a többi emésztőszervet. Atestünk pontosan érzi, hogy mikor elég az élő ételből és furcsamód nincs kellemetlen teltségérzet és általában elmarad az evést követő levertség és fáradtságérzet is (kajakóma). Az élő ételek ugyanakkor több életerővel töltenek fel, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, és a rostok révén ugyanúgy táplálnak és telítenek.

3.  Zöldség - nem finom! Hogyan is lehetne ízetlen a  rengeteg friss zöldség és gyümölcs a természet terülj-terülj asztalkájáról? Azt, hogy a nyers koszt nem finom, csupán addig lehet elhinni, amíg nem kóstoltál meg egy ínycsiklandó nyers sütit aszalt gyümölcsökből és magvakból gyúrva, egy páratlan marcipánaromájú nyers mandulatejet vagy egy cukkiniből, friss paradicsomból, bazsalikomból és fokhagymából készült nyers spagettit.

4. Füveket fogsz enni?! Részben igen, de korántsem csak azokat. Aki még nem kóstolta az élő ételeket, el sem tudja képzelni, micsoda ízharmóniákat lehet megkomponálni a különféle olajos magvakból,  aszalt gyümölcsökből és a számtalan zöldségből és gyümölcsből, csírákból.  A nyers növényi konyha ugyanolyan változatos táplálkozásra ad módot, mint a hagyományos vagy a vegetáriánus konyha.

5.  Ezzel az étrenddel nem lehet sportolni A megfelelő fehérjebevitel a hagyományos állati, a vegetáriánus és a vegán táplálkozás esetében is fontos szempont. Mivel a nyers kosztot is ki lehet úgy alakítani, hogy tartalmazzon minden fontos ételcsoportot a megfelelő mennyiségben, a sport sem jelenthet problémát. A fehérjebevitelt fedezni lehet bizonyos zöldségfélékből és olajos magvakból, csíráztatott gabonákból és hüvelyesekből. Sőt, mivel kevesebb méreganyag kerül a testbe, éppenhogy magasabb energiaszintre és nagyobb erőnlétre számíthatsz!

A nyers, élő növényi étrend előnyei:

  • Megnövekedett energiaszint
  • Tehermentes szervezet
  • Nincs kajakóma és ingadozó vércukorszing
  • Kevesebb mennyiség is bőségesen elég
    Nem fenyeget az elhízás veszélye, amihez természetesen az is hozzájárul, hogy a nyers ételekben kevesebb a méreganyag, a zsírpárnák szerepe pedig tudvalevőleg a méreganyagok elszigetelése, hatástalanítása is.
  • Vitaminbőség – a vitaminok, ásványi anyagok teljes palettája hasznosul
  • Könnyű emésztés
+ Bónusz: kevesebbet kell főzni és mosogatni

Természetesen ezek az előnyök akkor is érvényesülnek, ha csak heti néhány vagy napi egy étkezésed áll élő ételekből.

A teljes nyers étkezés, bár tökéletesen kivitelezhető már itthon is (kaphatók hozzá a szükséges konyhai felszerelések és már egy-két élő ételeket árusító étterem is működik), nem ajánlott mindenkinek és mindenkor.

Kinek és mikor nem ajánlott? A hagyományos kínai orvoslás és táplálkozástudomány is ajánlja a nyers ételek fogyasztását, viszont ezzel párhuzamosan az egyensúly (jin-jang) elvét igyekszik érvényesíteni ezen a téren is. Ezzel összefüggésben tehát például télen nem célszerű teljes mértékben nyers koszton élni, mivel a nyers táplálékok zöme hűtő hatást fejt ki a szervezetre. Hidegben fontos a melegítő típusú ételek megfelelő mennyiségben történő fogyasztása, úgy mint teljes gabonák, húsfélék, csípős, melegítő fűszerek (gyömbér, fahéj, kardamom, fokhagyma, chili például), teák, levesek, kásák.

Legyengült szervezet, súlyos emésztési zavarok, az emésztőszervek gyengesége vagy betegségei (pl. lépgyengeség, gyomorfekély stb.), de aszténiás alkat (vérszegény, törékeny típus) esetén sem ajánlott kizárólag élő táplálékot fogyasztani.

Ha megtanulunk újra figyelni a testünk jelzéseire és megfelelően értelmezni azokat, idővel mi magunk is pontosan el tudjuk dönteni, milyen jellegű táplálékra van pontosan szüksége a testünknek.

Kolontár Elvira
http://hazateres.net/

A bejegyzés trackback címe:

https://kreateve.blog.hu/api/trackback/id/tr265756094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása