A legtöbb betegség oka szervezetünk elsavasodása, melyet a helytelen táplálkozás, a mozgás hiánya és a mindennapi stressz okoz. A lúgosító étrendre átállva eltűnnek korábbi panaszaink, és helyettük jó közérzet, fiatalos lendület és életerő köszönt ránk.
Testünk sav-bázis egyensúlya
Testünk különböző részeiben a kémhatás eltérő, de egy adott sejtben és folyadéktérben ez csak meghatározott tól-ig értékek között változhat testünk károsodása nélkül. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyen az elviselhető szintek fölé vagy alá vihetnének. Szerencsére ezt szervezetünk úgynevezett puffer-rendszereken keresztül meg tudja akadályozni, ezért mérgezések kivételével közvetlen veszély nem fenyeget minket.
Az elfogyasztott étel összetevői a testben és a vesében mint savképző/savasító vagy bázisképző/alkalizáló összetevők jelennek meg, ezek arányának kiszámításával kiderülhet, milyen irányba mozdítjuk el szervezetünk egyensúlyát.
http://www.wellnesscafe.hu/dieta/2007/lugosito_etrend__megoldas_minden_bajunkra/
http://www.wellnesscafe.hu/dieta/2007/a_lugositas_alapjai/
A lúgosító étrend a napi 12 x 2dl citromos víz (minden pohár vízben 1 evőkanál citromlével) elfogyasztásával lesz csak teljes.Kedvenc weboldalam:
A vízfogyasztás kötelező időpontjai:
1. nap
- ébredéskor
- reggeli előtt
- reggeli után
- tízórai előtt
- tízórai után
- ebéd előtt
- ebéd után
- uzsonna előtt
- uzsonna után
- vacsora előtt
- vacsora után
- lefekvéskor
Reggeli: zellerkrémes rozskenyér, tejeskávé
Hozzávalók: 5 dkg rozsos kenyér
2 dkg margarin
10 dkg reszelt zeller
2 dl tej
0, 5 dl kávé
2 dkg méz
Elkészítés: A reszelt zellert kikeverjük a margarinnal, ezt kenjük a kenyérre. A tejeskávét szokás szerint készítjük el.
Tízórai: alma
Hozzávalók: 15 dkg alma
Ebéd: csirkekrém leves, reszelt sárgarépával
Hozzávalók: 1 tasak csirkekrém leves
20 dkg reszelt sárgarépa
Elkészítés: A csirke krémlevest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a sárgarépát, és az elkészült levessel leöntjük, elkeverjük
Uzsonna: banán, dióval
Hozzávalók: 10 dkg banán
1 dkg dió
Vacsora: sajtos zöldbab
Hozzávalók: 25 dkg zöldbab
5 dkg gomolya sajt
ízlés szerinti fűszerek
Elkészítés: Ha konzerv a zöldbab, akkor lecsöpögtetjük, ha főzni szükséges, akkor roppanósra főzzük. Tálra tesszük, a gomolya sajtot a tetejére morzsoljuk és mikrohullámú sütőben 1 perc alatt ráolvasztjuk.
2. nap
Reggeli: kivis müzli
Hozzávalók:
2 dl tej
2 dkg natúr búzapehely
10 dkg kivi
2 dkg méz
Elkészítés: A kivit tisztítás után összetörjük, elkeverjük a mézzel, hozzáadjuk a búzapelyhet, és tejjel felöntjük.
Tízórai: narancslé
Hozzávalók: 2 dl 100%-s narancslé
Ebéd: sajtos paradicsomleves, banán
Hozzávalók: 1 tasak paradicsom krémleves
1 dkg reszelt parmezán sajt
10 dkg banán
Elkészítés:
A paradicsom levest előírás szerint elkészítjük, de 0, 5 dl – vel több vízzel! Tálba tesszük a levest, és a sajttal megszórjuk. A banánt utána esszük meg!
Uzsonna: ananász
Hozzávalók:
20 dkg friss vagy konzerv ananász
Vacsora: tojás fehérje pörkölt padlizsánnal, spagettivel
Hozzávalók: 2 db főtt tojás fehérje része
20 dkg padlizsán
5 dkg vöröshagyma
1dkg olaj
5 dkg durum spagetti
ízlés szerint fűszerek:piros paprika, kömény, só
Elkészítés: A vöröshagymát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a fűszereket, és a héjastul kockára vágott padlizsánt. Éppen ellepő vízzel felöntjük, és rövid idő alatt készre pároljuk. Hozzáadjuk szintén kockára vágott főtt tojásfehérjét, és összeforrósítjuk. A készre főtt spagettire halmozva fogyasztjuk.
3. nap
Reggeli:cukkinis rántotta, puffasztott rizsszelettel
Hozzávalók: 1 db egész tojás
20 dkg cukkini
1 db puffasztott rizsszelet
1dkg olaj
só
Elkészítés: A cukkinit lereszeljük, és a felforrósított olajon megpirítjuk, majd a sóval felvert tojást hozzáadva, készre sütjük. Puffasztott rizsszelettel fogyasztjuk.
Tízórai: feketeribizli lé
Hozzávalók: 2 dl fekete ribizli nektár
Ebéd: csirke gulyás
Hozzávalók: 10 dkg kockázott csirkemell,
1 dkg olaj,
ízlés szerint: só, őrölt bors, őrölt kömény, piros paprika
7 dkg karikázott sárgarépa,
7 dkg karikázott petrezselyemgyökér,
4 dkg kockázott zeller,
4 dkg kockázott karalábé,
4 dkg kockázott burgonya,
Elkészítés:
A húst olajon fehéredésig „sütünk”, majd éppen ellepő vízmennyiséggel felöntjük. Ízesítjük sóval, őrölt borssal, őrölt köménnyel. Hozzá adjuk a 4 dl vizet, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, burgonyát és kb. 15 perc alatt együtt készre főzzük.
Uzsonna: körtés író
Hozzávalók: 2 dl író
10 dkg körte
2 dkg méz
Elkészítés: Az alapanyagokat turmixxal habosra keverjük.
Vacsora: virslis karfiol ragu Hozzávalók: 50 dkg virsli
250 gr karfiol
2 dkg vaj
ízlés szerint só, zöldség fűszerkeverék, petrezselyem zöld
Elkészítés: A karfiolt fűszeres vízben készre főzzük. A virslit vékonyra felkarikázzuk, forró vajon átpirítjuk, majd a meleg, lecsepegtetett karfiollal átkeverjük.
http://www.lugositoetelek.com/
Lúgosító ételek táblázata (én a hűtőn tartom):
http://www.lugositoetelek.com/files/ls.pdf
A lúgosításról bővebben:
http://boldognapot.hu/archivum/pdf/boldognapot_64.pdf