Nem igazán kezdőknek való, de úszni sem sekély vízben lehet megtanulni:)
Csapjunk a lecsóba!... Akarom mondani, a csokitortába!
Előkészítés 1 óra, sütés 1 óra, pihentetés összesen 4 óra
Tipp 26 cm-es tortaformához
- 20 dkg vaj
- 15 dkg barna cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 30 dkg rétesliszt
- 5 dkg keserű kakaó
- 1,5 kk sütőpor
- kb. 2,5 dl tej
Töltelék
- 3 ek ribiszkezselé
- 50 dkg eper
- 3 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló por
- 1 kk vaníliás cukor
- 2 ek porcukor
És még
zsiradék a tortaformához
Tápérték/adag
450 kcal/1890 kJ
8 g fehérje
26 g zsír
45 g szénhidrát
Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt. A nagyobb eperdarabokkal díszítjük a tortát. A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.
A keserű kakaóval készült tészta a vaníliás-epres tejszínnel délutáni kávéhoz vagy teához is nagyszerű.
1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk.
A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180°C-on (gáz 2-3. fokozat) kb. 1 óráig sütjük.
2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.
3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.