Csokoládés epertorta
2014. január 15. írta: KreatEve

Csokoládés epertorta

Nem igazán kezdőknek való, de úszni sem sekély vízben lehet megtanulni:)

Csapjunk a lecsóba!... Akarom mondani, a csokitortába!

Előkészítés 1 óra, sütés 1 óra, pihentetés összesen 4 óra


Tipp 
26 cm-es tortaformához 

  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojás
  • 1 csipet só
  • 30 dkg rétesliszt
  • 5 dkg keserű kakaó
  • 1,5 kk sütőpor
  • kb. 2,5 dl tej


Töltelék

  • 3 ek ribiszkezselé
  • 50 dkg eper
  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló por
  • 1 kk vaníliás cukor
  • 2 ek porcukor


És még
zsiradék a tortaformához

Tápérték/adag
450 kcal/1890 kJ
8 g fehérje
26 g zsír
45 g szénhidrát


Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged, és felvizezi a tejszínt. A nagyobb eperdarabokkal díszítjük a tortát. A lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze először egy tálban. Még lazább lesz a tészta, ha a lisztes keveréket a tojásos vajra szitáljuk, és óvatosan belekeverjük.

A keserű kakaóval készült tészta a vaníliás-epres tejszínnel délutáni kávéhoz vagy teához is nagyszerű.

1. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk.
A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk, és a tejjel együtt beleforgatjuk. A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe a legalsó rácsra tesszük, 180°C-on (gáz 2-3. fokozat) kb. 1 óráig sütjük.

2. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az alsó részét a ribiszkezselével megkenjük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.

3. A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Az összenyomkodott epret belekeverjük. A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk, és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

4. A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele, majd azt 12 szeletre vágjuk, és tálaljuk.

http://www.erdekelne.hu/csokieper/index.html

A bejegyzés trackback címe:

https://kreateve.blog.hu/api/trackback/id/tr45759779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása