Íme, elsőre jöjjenek a konyhai mértékegységek:)
Konyhai mértékegység |
Súlya |
1 csapott evõkanál liszt | 1,5 dkg |
1 púpozott evõkanál liszt | 2 dkg |
1 liter liszt | 65 dkg |
1 csapott evõkanál zsemlemorzsa | 1,2 dkg |
1 csapott evõkanál búzadara | 1,5 dkg |
1 csapott evõkanál só | 1,5 dkg |
1 csapott kávéskanál só | 1 dkg |
1 késhegynyi só | 0,5 dkg |
1 csapott evõkanál zsír, vagy vaj | 2-3 dkg |
1 csapott evõkanál olaj | 2 dkg |
1 diónyi zsír, vagy vaj | 2 dkg |
1 tojásnyi zsír, vagy vaj | 5-6 dkg |
1 csapott evõkanál cukor | 1,5 dkg |
1 púpozott evõkanál cukor | 2 dkg |
10-12 közepes burgonya | 1 kg |
8-10 közepes alma | 1 kg |
1 nagyobb fej káposzta, vagy kelkáposzta |
1 kg |
1 kávéscsésze | 1 dl |
1 vizespohár | 2-2,5 dl |
1 borospohár | 1-1,5 dl |
1 levesestányér a belsõ karimáig |
2,5 dl |
1 késfoknyi vastagság | kb. 3 mm |
1 merőkanál 65 ml
1 evőkanál 15 ml
1 kiskanál 5 ml
1 mokkáskanál 2 ml
1 bögre 250 ml
1 csésze 100 ml
1 csapott evőkanál búzadara 1,5 dkg
1 csapott evőkanál porcukor 1,5 dkg
1 púpozott evőkanál porcukor 2 dkg
1 bögre bab (1 bögre = 2,5 dl) 30 dkg
1 bögre rizs 25 dkg
1 bögre kukoricaliszt 20 dkg
1 marék savanyú káposzta 35 dkg
1 marék sóska: 10-15 dkg
Szokásoskonyhaimértékegységek |
késhegynyi |
kiskanálnyi |
csapott evőkanálnyi (vagy diónyi) |
púpozott |
tojásnyi |
fűszerpaprika, bors |
0,2 dkg |
0,4 dkg |
0,7 dkg |
1 dkg |
- |
zsemlemorzsa, túró, gríz |
- |
- |
1,2 dkg |
1,6 dkg |
- |
só, liszt, cukor |
0,5 dkg |
1 dkg |
1,5 dkg |
2 dkg |
- |
víz, tej, tejföl, mustár, paradicsompüré, lekvár |
- |
1 dkg |
1,5 dkg |
- |
- |
zsír, vaj, margarin, rizs, olaj, tarhonya |
- |
1,5 dkg |
2 dkg |
3 dkg |
5 dkg |
Miből mennyit vegyünk?
Húsból csont nélkül személyenként 15-20 dkg
Csontos húsból személyenként 20-25 dkg
Hús gulyásnak, vagdaltnak személyenként 10-15 dkg
Halból személyenként 20-25 dkg
Köretnek burgonyából személyenként 20-25 dkg
Köretnek zöldség- és főzelékféléből személyenként 15-20 dkg
Köretnek rizsből tarhonyából személyenként 10 dkg
Főtt tésztának száraztészta személyenként 10-12 dkg
Főzeléknek hüvelyesekből személyenként 10 dkg
Főzeléknek zöldségekből személyenként 25 dkg
Levesbe betétnek rizsből személyenként 1,5 dkg
Levesbe betétnek száraz levestésztából személyenként 1 dkg
Sütő hőmérsékletek |
||
Fahrenheit fok |
Celsius fok |
Sütő fokozat |
230 °F |
110 °C |
1/4 |
265 °F |
130 °C |
1/2 |
285 °F |
140 °C |
1 |
300 °F |
150 °C |
2 |
340 °F |
170 °C |
3 |
355 °F |
180 °C |
4 |
375 °F |
190 °C |
5 |
390 °F |
200 °C |
6 |
430 °F |
220 °C |
7 |
445 °F |
230 °C |
8 |
465 °F |
240 °C |
9 |
friss élesztő 1 csomag / 5 dkg
étkezési zselatin 1 csomag / 25 g
joghurt 1 pohár / 2 dl
kefir 1 pohár / 2 dl
kókuszreszelék 1 csomag / 10 dkg
pudingpor 1 csomag / 40 g
sütőpor 1 csomag / 12 g
szalalkáli 1 csomag / 15 vagy 20 g
tejföl 1 pohár / 2 dl
túró 1 csomag / 25 dkg
vaníliás cukor 1 csomag / 10 g
Néhány alapanyag jellemző méretei |
kicsi |
közepes |
nagy |
alma |
8-10 dkg |
10-12 dkg |
20-22 dkg |
burgonya |
5-7 dkg |
8-10 dkg |
14-18 dkg |
citrom |
10-15 dkg |
||
fehérrépa |
6-8 dkg |
||
karalábé |
25-35 dkg |
40-45 dkg |
|
karfiol |
60-70 dkg |
1,4-1,8 kg |
|
káposzta |
70-80 dkg |
1 kg |
|
körte |
15-20 dkg |
20-25 dkg |
25-30 dkg |
padlizsán |
15-20 dkg |
25-35 dkg |
40-45 dkg |
paradicsom |
3-4 dkg |
8-9 dkg |
16-20 dkg |
sárgarépa |
8-12 dkg |
15-20 dkg |
|
sárgabarack |
3-4 dkg |
6-7 dkg |
9-10 dkg |
tojás (tyúk) |
5-6 dkg |
||
tojássárgája (tyúk) |
1,6-2 dkg |
||
tojásfehérje (tyúk) |
3-3,5 dkg |
||
vöröshagyma |
2 dkg |
5 dkg |
10 dkg |
zöldpaprika |
4-6 dkg |
7-9 dkg |
16-20 dkg |
Régi magyar mértékegységek:
font = 56 dkg (ez a magyar vagy másképp bécsi font)
lat = jellemzően 1,75 dkg (különböző helyi verziókban: 1,4-1,9 dkg)
nehezék = 0,44 dkg (negyed lat)
icce = jellemzően 8,5 dl (különböző helyi verziói 6-9 dl közöttiek)
meszely = 4,2 dl (fél icce)
pint = 1,7 liter (két icce)
Angolszász mértékegységek átváltása:
1 ounce /28 gramm
1 1/4 ounces /35 gramm
1 1/2 ounces /42 gramm
2 1/2 ounces /70 gramm
4 ounces /112 gramm
5 ounces /140 gramm
8 ounces /224 gramm
10 ounces/ 280 gramm
15 ounces /426 gramm
16 oz (1 lb) /455 gramm
1 gramm/ 0.035 ounce
50 gramm /1.75 ounces
100 gramm/ 3.5 ounces
150 gramm/ 5.25 ounces
200 gramm/ 7 ounces
250 gramm/ 8.75 ounces
300 gramm/ 10.5 ounces
500 gramm/ 17.5 oz (1 lb)
1 kg 2.2 lbs
1/4 cup /60 ml
1/2 cup /120 ml
3/4 cup /180 ml
1 cup /240 ml
1 1/4 cups /300 ml
1 1/2 cups /360 ml
2 cups /480 ml
2 1/2 cups/ 600 ml
3 cups /720 ml
4 cups (1 quart)/ 0.94 l
1.06 qt /1 l
4 qt (1 gallon) /3.8 l
50 ml /0.21 cup
100 ml /0.42 cup
150 ml/ 0.63 cup
200 ml /0.84 cup
250 ml /1.06 cups
1 l /1.05 quarts